Aastatega on kogunenud palju kogemust, mida mõtlesin, et tahaks ka teiega, kallid tulevad pruutpaarid jagada. Lasen endal heaga hoogu minna ja fotograafia teemade kõrval räägin ka kõigest muust tähtsast, millest tavaliselt väga ei räägita. Loodan, et meeldib ja on abiks!

1. FOTOGRAAFI VALIMINE Mina siiralt usun, et fotograaf on pulmapäeva üks tähtsamatest inimestest, keda endale valida. Fotod jäävad Sulle igaveseks, kes kuidas neid säilitades – seinal, albumis, sotsiaalmeedias jne. Seda korrata pole võimalik ja väga tähtis on, et fotograafiga oleks Sul usaldus ja klapp.

Minu nõuanne on pulma planeerima hakates, võtta endale piisavalt aega ja selgeks teha, et mis on Sinu stiil ja nägemus. Vaata lisaks pulmafotodele ka teisi fotograafi töid, et saada terviklikum pilt. Miks? Minul on näiteks kindlalt rohkem materjali kogunenud suve portfooliosse, kus on näha erinevate valgustingimustega pilte… eriti need maagilised õhtud. Pulmapilte tehakse enamasti aga keskpäeval ja tihtilugu pole õhtuti päikest, maagilist udu või pole fotograaf lihtsalt saanud kõiki pulmapilte jagada, sest noorpaarid ei anna selleks luba. Igatahes võtke aega ja vaadake rohkemaid pilte kui näiteks ainult paari pulmapostitust. Ja kindlasti saab ka enda päeva jaoks sealt natuke rohkem ideid.

Teiseks soovitan tellida eelpildistamine, et eelnevalt fotograafiga lähemalt tuttavaks saada ja näha, et kui mugav teil teineteisega on. Kõigil fotograafidel on nii erinev stiil – mõni jutustab ja juhendab väga mõnusalt, teine aga istub kaugel põõsas ja ei ütle ühtegi sõna. Reaalselt, vahest tuleb väga kasuks kui eelnevalt olete saanud ühe vabamas õhkkonnas fotorännaku läbida.

2. ESIMENE KIRI FOTOGRAAFILE See võib tunduda nagu esimene klass, aga liigagi tihti ei kirjutata kõige elementaarsemaid asju oma pulma kohta. Siin on üks hea näite esimesest kirjast, mis võiks fotograafi postkasti potsatada. Seal on välja toodud järgnevad asjad:

  • pulma kuupäev
  • asukoht (too välja ka see kui tseremoonia, ilupildid, registreerimine ja pidu toimuvad erinevates kohtades)
  • kui pikalt võiks fotograaf pildistada
  • mis stiilis on pulm
  • palju külalisi pulma kutsutakse
  • ning lõpuks kui teada, siis kirjuta kes on pulmakorraldaja, dekoreerija, pulmaisa, bänd jne. Kõik need detailid näitavad fotograafile, et Sa oled äärmiselt pühendunud ja võtad seda päeva südamega.

3. PULMATRADITSIOONID Ma tahtsin sellele kohe alguse poole tähelepanu juhtida, sest see on tõleiselt tähtis teema (mida võetakse liiga tõsiselt). Siinkohal ei taha ühelegi eelnevale noorpaarile pahaks panna kui pulmas on süüdatud pulmaküünal või pruudipärga visatud vmt. Ei! Küll aga tahaksin hirmsasti julgustada neid, kes mõtlevad, et miks pagan ma pean tegema seda või seda traditsiooni. Et nagu üldse ei tahaks mingit traditsioonilist pulma, aga no selle pulmaküünla peab ikka süütama, muiud toob halba õnne või midagi. Minu hea koostööpartner ütles nii toredasti ükskord, et kui te ei tea miks mingit asja pulmas tehakse, siis ärge kindlasti nii tehke. Ja tal on paganama õigus. Pulm peab olema teie nägu! Ja olgem ausad… mitte keegi ei hooli rohkem traditsioonidest kui teie ise. Inimesed tahavad üllatuda ja kogeda uusi asju. Ja mis iganes asi on lõbus ja nauditav, siis ongi see teie jaoks õige.

Ja kui te ise ei tule uute ja ägedate asjade peale, siis teile tulevad appi meistertraditsioonide murdjad Üllatuspeod 😉

4. ILUPILDID Tuleme tagasi pildistamise juurde. Kõikide fotograafide lemmikosa – ilupildid. Siin olete te kahekesi (ja fotograaf ja võib-olla ka assistent ja videograaf) ning see aeg oleks justkui teie aeg kus ei pea muretsema, et kas külalised pargivad õigesse kohta või kartulid juba läksid keema. See on Sinu ja Tema säramise aeg. Siinkohal peaks eelnevalt päevakava planeerides mõtlema, et kas tahaksite rohkem keskpäeva pilte või õhtuse udu romantikat. Loomulikult ei saa ilma kahjuks kinni maksta. Küll aga soovitan südamest jätta aega nii päevasesse aega kui ka päikeseloojangule, sest kunagi ei tea, et millega see krutskeid täis Eesti ilm meid üllatada võib.

Mul on selle õhtuse pildistamisega nii erinevaid kogemusi. Ühes pulmas jätsime päikeseloojangu ajaks näiteks 15 min, sest pulmapeost väga palju eemale ei pidanud liikuma ja mõnusad heinamaad olid kohe peomaja taga. Siiski-siiski üllatas nii mind kui pruuti pulmaisa, kes oli nii hakkamist täis, et lihtsalt ei lubanud meid rohkem ära kaduda, sest surmkindlalt oli vaja jõuda kõik tähtsad mängud läbi teha. Tegemist oli vanema mehega ka ja keegi nagu ei julgenud vastu vaidlema hakata ja mingit stseeni korraldada. Selle näite põhjal panen ka südamele, et kindlasti võiks mistahes asja jaoks rohkem aega varuda, et keegi ei solvuks kui mõni mäng jääks mängimata (või siis natuke paidlikum pulmaisa valida) :))

5. FOTOGRAAFIGA EELNEVALT KOHTUMINE Lihtsalt nii igaks juhuks tahtsin ära mainida, et eelnev kohtumine on tore, aga mitte ilmtingimata kohustuslik. Kuna suved on fotograafidel põhihooaeg, siis ma ei soovita näiteks kohtumist jätta kuudesse mai-september. Kena ja mugav tänapäevane videokõne annab ka absoluudselt edasi kõik tähtsa info. Olgem ausad, fotograaf on ikkagi kõige ilusa jälgija ja jäädvustaja, mitte korraldaja. Fotograafid tahavad ka üllatuda ja vahest on lihtsalt nii värskendav minna pulma kui ei tea kõiki detaile 100% ette. 

6. SÖÖK Jee, mu lemmikteema hahaha. Okei ma katsun nüüd olla. Tegelikult võib kõlada naljakalt, et selle teema üldse tõstatan, aga jällegi kohutavalt tähtis nõuanne. Sellega on siis nii, et vägagi tihti peab fotograaf tavalisest varem üles ärkama, sõitma mitu tundi peopaika… preppima endale hommikusöögi tee peale ja veel varem üles ärkama, et enne noorpaariga kohtumist jõuaks juua kohvi ja süüa toeka söögi kuskil võssis ära, mis kestaks õhtuni. Ja olgem ausad, pidulised istuvad õhtusöögi lauda keskmises pulmas 18:00 ja vahest isegi hiljem. Seega tuleb kohutavalt pikk aeg olla energiat täis. Number üks. Alati tuleks serveerida õhtusöök samal ajal kui esimesed külalised/noorpaar saab kätte oma toidu. Vastupidine olukord, mis vahest juhtub on see, et kõik külalised ammu juba söövad ja mingisugusel naljakal põhjusel saab fotograaf viimasena lauda. Ja 2 min hiljem kui fotograaf on alustanud oma toiduga (+ järgmise kohviga!!), hakkab juba pulmaisa mingit tegevust sisse juhatama või keegi arvab, et peaks oma esimese kõne pidama. Ja siis fotograaf läheb usinasti suu toitu täis pildistama ja siis teenindaja arvab, et toit ei maitsenud ja viib tema taldriku kööki ära. Igasugu nalju olen kuulnud. Igatahes kui tahate sirgeid ja teravaid pilte ja et teie lemmikfotograaf teeks maagiat, siis selline tabuteema, nagu söömine, võiks olla imeliselt lahendatud ja kõik on kokkuvõttes õnnelikud 🙂 Peace!

PS. Ma olen ise aastaid olnud täistaimetoitlane ja nii vahva on kui pruut on otsustanud mind üllatada erilise praega. Ja siis kui juhuslikult peokülalistega samas lauas süüa, hakkavad kõik ülejäänud naised minu ümber kommenteerima, et nad on ikka hiiglama kadedad, et mina saan hunniku ahjus küpsetatud juurvilju ja värsket hummust nautida, aga nemad söövad seapraadi. Ja õues on oma 30 kraadi sooja. Seega hea lugu sellest, kuidas ka mitte murusööjad suvisel ajal lihale hoopis juurikaid eelistaksid. 

7. PULMAISA – JAH VÕI EI Nii palju kui mina olen näinud, siis kõik pruudud ja peigmehed tahavad oma päeva nautida täiel rinnal ja oma külaliste koordineerimist või kõnede pidamist kardetakse nagu tuld. Lihtsalt tahtsin mainida. Isegi kui planeeriti kiiret ja pisikest pulma, siis panen südamele, et palun leidke endale üks asjalik ja sümpaatne pulmaisa, kes kamandab teie külalisi õigesse kohta parkima, õigel ajal õiges kohas seisma või grupipiltidel viisakat nägu tegema. See tõesti on tähtis ja tagab selle, et kõik sujuks just täpselt nii nagu planeerinud olete. Olen muidugi näinud hirmus krapsakaid ja valjuhäälseid pruute, kes saavad selle tööga kenasti hakkama, aga see on reeglina ikka tõsine haruldus 🙂